Sentiment

Het ‘sentiment in de markt’ wordt elke dag besproken door het team van de makelaar die aan de Slijkstraat zit. En Treep en zijn collega’s merken absoluut dat het sentiment anders is geworden, maar ook dat er nog geen problemen zijn. “Mensen zijn voorzichtiger, absoluut, en dat snap ik. Er zijn toch mensen van wie de baan onder druk staat. Die kijken nu even niet rond. En er zijn er ook die het zo ontzettend druk hebben, mensen in de zorg bijvoorbeeld, dat ze nu afwachten. Afwachtend is daarom ook een beter woord dan voorzichtiger. Maar hoe dan ook zijn er nog steeds voldoende kopers en verkopers.”

'Er zijn nog steeds voldoende verkopers en kopers'

Hij legt uit: “Als wij 40 procent vraaguitval hebben, dan hebben we nog steeds 60 procent over en die 60 procent is ruim voldoende om in Weesp transacties te blijven doen. Dus ja, de markt is aan het normaliseren, maar de markt is absoluut niet stil gevallen.”

Prijs

In een aantal gevallen zie je ook wat aan de prijs veranderen, maar hier is geen lijn in te ontdekken welke woningen nou beter of juist slechter in de markt liggen. “In de Talmastraat heb ik een woning die door de drie ton gaat. Dat lijkt veel, maar we hebben al zeven kijkers gehad. In de Jan van Beverenstraat in de 6 Weesper Straatjes staat een woning te koop voor bijna zes ton en daar hebben we nu al meer dan tien bezichtigingen. We hebben ook zojuist een woning verkocht voor meer dan 9 ton aan de Herensingel. En bij Koster Di Giacomo staat een woning te koop in Aetsveld waar al 34 bezichtigingen zijn geweest. En ook een appartement in de Leopoldhof met een vraagprijs van 265.000 euro trekt veel bekijks. We hebben drie bezichtigingen en alle drie zijn even serieus.”

 

Volgende stap

De huidige situatie heeft ook alles te maken met de situatie in Weesp op zich. “Vanuit Amsterdam en vanuit Weesp willen veel mensen een volgende stap maken in hun wooncarrière en dat valt nu niet opeens weg”, zegt Treep, die schetst dat de nieuwe situatie ook voordelen heeft. “Woningen waar veel mensen anders omheen lopen omdat ze er toch niet aan kwamen, komen nu misschien wel in beeld. Of dit zo blijft? Dat weet niemand, maar Weesp blijft wel Weesp en daardoor aantrekkelijk voor veel mensen. Plus: er is en blijft in deze contreien een groot tekort aan woningen, daar verandert corona niets aan.”

'Er is en blijft in deze contreien en groot tekort aan woningen' 

Stel dat je op de wip zit? Wat is dan wijsheid? “Ik vind het verstandig om in samenspraak met de makelaar af te stemmen wat de beste strategie is. Op dit moment geldt dat in diverse buurten in Weesp de vraag nog steeds groter is dan het aanbod en dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bouw. Als je niet perse wilt verkopen, kan het nu raadzaam zijn even af te wachten hoe de markt zich ontwikkelt. Maar dat geldt zeker niet voor nieuwbouw, voor Leeuwenveld en voor appartementen in de dichtersbuurt.”

Bezichtigingen

De makelaars hebben dus hun handen nog vol aan bezichtigingen en daar is op zich wél iets mee aan de hand als gevolg van corona. Bij Vuurtoren | deMakelaars.nl kun je al enige tijd een woning virtueel bezichtigen en dat is nu nog makkelijker gemaakt. 

De virtuele bezichtiging wordt steeds belangrijker

“Mogelijke kopers die een woning willen bekijken, kunnen aangeven of ze dat virtueel of fysiek willen doen. Wil iemand een woning virtueel bekijken, dan starten we via WhatsApp 1 op 1 videobellen op en volgt er een bezichtiging van de woning op afstand. Op basis van de wens van de kijker lopen we dan door de woning en we kunnen dan ook vragen beantwoorden. Is er een specifieke vraag over bijvoorbeeld de keuken, dan lopen we daar even heen en zoomen we in. Als de koper na een virtuele rondleiding nog steeds interesse heeft, kan er alsnog een fysieke bezichtiging komen, maar dat hoeft niet. Wij maken ook mee dat mensen op basis van de virtuele rondleiding een bod doen.”

Makkelijker te plannen

Een voordeel van virtueel rondkijken is, zegt Treep, dat een afspraak makkelijker is in te plannen. Hij noemt een voorbeeld: “We hadden een automonteur die even zijn werk neerlegde om de woning te bekijken om daarna weer verder te gaan. Dat is geweldig."

'Je kunt virtueel een woning niet voelen, niet ruiken, niet beleven' 

Er zijn ook nadelen. Treep: "Een nadeel aan de kopende kant is dat de woning niet kunt voelen, ruiken en beleven. Het ligt er maar net aan wat je wilt. Persoonlijk denk ik dat in het voortraject meer gebruik gaat worden gemaakt van een bezichtiging via WhatsApp. Meekijken met de makelaar noemen wij dat.”

Spelregels

Ook bij een fysieke rondleiding zijn de spelregels veranderd. Treep en zijn collega’s hebben in de tas met paperassen tegenwoordig ook plastic handschoenen en een desinfecterend middel. “Voordat de kijkers komen, maken we in de woning alle deurklinken en dergelijke schoon en we vragen aan de kijkers om vooral niets aan te raken. Daarmee willen we de kijkers, maar ook de woningeigenaren beschermen. Wij noemen dit hier op kantoor een CSI-bezichtiging.”    

 

Bron: Weespernieuws.nl 

Met dank aan auteur: Hans Peijs 

Foto: Sjoerd Stoop